Spørsmål og svar

Når går neste bane?

Fløibanen kjører daglig hele året, men åpningstidene kan variere. Sjekk derfor åpningstider på fremsiden. Ved stor trafikk går banen kontinuerlig og direkte fra nedre stasjon til toppen av Fløyen.
 

Hvor lang tid tar turen?

En reise med Fløibanen fra nedre stasjon til Fløyen tar 5 – 8 minutter.
 

Hvor stor passasjerkapasitet har Fløibanen?

Vi tar vanligvis med 70 passasjerer på hver avgang. Dette gir den mest komfortable reiseopplevelsen for gjestene våre. Det maksimale passasjerantallet per vogn er inntil 100 passasjerer. Store grupper på  200 – 300 passasjerer må beregne inntil en halv time for at hele gruppen skal komme seg til Fløyen. Passasjerene må fordele seg på flere avganger. Det er viktig at gjestene reiser opp fortløpende, og at det avtales et tidspunkt for når gruppen skal møtes oppe på Fløyen.
 

Hvor lang tid tar det å gå fra cruiseterminalene?

Fra cruiseterminalen på Bontelabo til Fløibanens nedre stasjon på Vetrlidsallmenningen tar det ca. 10-15 minutter.
Fra cruiseterminalen på Skoltekaien til Fløibanens nedre stasjon på Vetrlidsallmenningen tar det ca. 20 minutter.
 

Hva finnes på toppen når jeg kommer opp?

På toppen av Fløibanen møter du først et utsiktplatå med fantastisk utsikt over Bergen. Ved Fløibanens øvre stasjon finner du ærverdige Fløien Folkerestaurant,  Fløistuen butikk og kafè,  Skomakerstuen, gratis WiFi og gratis toaletter for våre gjester. Vi har egne handikaptoaletter og to stellerom. På Fløyen har vi en stor lekeplass og en spennende Trollskog og klatrelek, som er svært populær for barna. Er du turglad, finner du et stort mangfold av turstier og veier, og ikke minst – flott natur. I perioden fra St. Hans til skolestart har vi  gratis kano på Skomakerdiket og terrengsykler til utleie.
 

Kan jeg reservere plass ved noen av aktivitetene?

I skoleferien har vi gratis kanoutleie ved Skomakerdiket. Her er det bare å møte opp, og ingen plassreservasjon.
Vi har utleie av terrengsykler fra 1. mai til 1. oktober. Leie av terrengsykkel  kan du gjøre her på nettsiden.
 

Kan vi ta med barnevogn? Er Fløibanen rullestolvennlig?

Ja, absolutt. Både nedre og øvre stasjon på Fløibanen har heis, og er meget godt tilrettelagt for barnevogner og rullestolbrukere. På en avgang kan vi ta med inntil fire barnevogner eller tre til fire rullestoler.  På Fløyen er det fint å gå tur med barnevogn og rullestol. Her er brede gode turveier.
 

Hvor lang tid tar det å gå ned igjen fra Fløyen til sentrum?

Det er cirka 3 km å gå ned fra Fløibanens øvre stasjon til Bergen sentrum. I normal gangfart tar det ca. 45 minutter å spasere ned fra Fløyen.
 

Hva er egentlig Fløibanen?

Fløibanen er en kabelbane som går fra Bergen sentrum til utsiktspunktet Fløyen. Det er to vogner som er festet til en kabel, og som blir drevet av to store drivhjul som er plassert i maskinrommet på Fløibanens øvre stasjon. Fløibanene går på strøm, og føres av vognfører. Hver vogn har maksimalt plass til 100 passasjerer. Fløibanen åpnet i 1918. Den er Bergens mest besøkte turistattraksjon. I tillegg er Fløibanen også det naturlige transportmiddel for beboerne langs Fjellsiden og barnehagen på Fløyen.
 

Hva er navnet på vognene?

Fløibanevognene heter Rødhette og Blåmann. Kristian Aga og Tove Riiser Bjørnestad vant navnekonkurransen, og i 2002 ble vognene døpt av prest Thor Brekkeflat.
 

Hvor er Fløibanevognene bygget?

Understellet til vognene er laget av det sveitiske firmaet Doppelmayr Tramways Ltd. Karosseriet er laget av Gangloff som også holder til i Sveits. Vognene er designet av den norske industridesigneren Espen Thorup.
 

Er det sikkert å reise med Fløibanen?

Ja visst! Sikkerheten har førsteprioritet i alt Fløibanen fortar seg. I Fløibanens snart 100 års historie har vi ikke hatt alvorlige ulykker. Utover de krav Taubanetilsynet og internasjonale forskrifter stiller, har vi lagt inn ytterligere sikkerhetsmarginer. Skulle uhellet være ute, vil vognens fangbrems sørge for at vognen stopper i løpet av 2,5 meter.
 

Hvor lang tid tok det å bygge Fløibanen?

Arbeidet med å bygge Fløibanen begynte høsten 1914. Den offisielle åpningen var 15. januar 1918.
 

Hvem kom på ideèn om å bygge Fløibanen?

Tanken om et transportmiddel til Fløyen ble luftet så tidlig som 1895 av stortingsmannen og bergenseren John Lund. Senere var Waldemar S. Platou en sentral person og også direktør i flere år. Vi anbefaler Fløibanen sin jubileumsbok som finnes i butikken på Fløyen.
 

Hvor lang tid tar det å gå fra Fløyen til Ulriken?

Det er vel 13 km, og varighet er selvfølgelig alt etter hvilke fysikk en har. Men en bør minimum beregne fem til seks timer for å gå denne strekningen. Husk klær og sko etter været samt godt med mat og drikke. Og ikke minst, vær beredt på at været skifter raskt på fjellet selv om vi ligger så nærme sentrum.
 

Hvor kan jeg henvende meg hvis jeg har mistet noe på Fløyen?

Vi tar vare på alt som vi finner på Fløibanen og Fløyen. Ta kontakt med billettluken vår på nedre stasjon, telefon: 55 33 68 10, eller e-post: info@floyen.no. Dette oppbevares i 3 måneder. Verdisaker leverer vi umiddelbart til politiet. Vi oppbevarer hittegods i vårt billettkontor etter loven om hittegods. Hittegodsavdelingen hos Bergen Politikammer er også lurt å kontakte om vi ikke har funnet det du har mistet.
 

Er det parkeringsmuligheter i nærheten av Fløibanen?

I Rosenkrantzgaten, ikke så langt fra Fløibanens nedre stasjon er det et parkeringshus. Det er handikapparkering på Vetrlidsalmenningen, samt muligheter for av- og påstigning for busspassasjerer. I sommersesongen er det tilrettelagt for parkering for turistbusser på Festningskaien.
 

Kan jeg kjøpe billett på Fløyen?

Ja, det kan du. Vi har billettautomater på alle stasjoner. Her betaler du med mynter eller kort.  Vi selger også billetter gjennom Turistkontoret i Bergen, og ikke minst her på nettsiden og i vår app “Fløibanen”. 
 

Er det lov å ta med hund på Fløibanen?

Ja, det er det, og hunden reiser gratis. Pass på at hunden ikke er til sjenanse for andre passasjerer. Husk at det er båndtvang på turveiene på Fløyen hele året. I tillegg skal hunder holdes i bånd der husdyr beiter i sesong og i skispor om vinteren. 
 

Kan jeg ta med sykkel på Fløibanen?

I perioden 1. oktober til 31. mars er det lov å ta med sykkel til mellomstasjonene Promsgate, Fjellveien og Skansemyren.
 

Kan jeg kjøre bil opp til Fløyen?

Det er strenge regler for motorisert ferdsel på Fløyen. En bom på Skansemyren stenger for biltrafikk til Fløyen. Ved arrangement eller spesielle tilstelninger, må man søke Bergen Kommune om tillatelse via  Bergen Kommune.
 

Finner du ikke svar på spørsmålet ditt? Send e-post til: info@floyen.no

Partnere